POMUL DE CRĂCIUN – SURSĂ DE BIOMASĂ
Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă din an. În preajma de ajun din moși strămoși cunoaștem obiceiul împodobirii bradului de Crăciun. Bradul trebuia să fie musai „proaspăt” puie din pădure. Cu timpul oamenii au inventat bradul artificial la început cu scopul de a nu mai face mizerie în casă ulterior pentru protecția mediului. Însă oare chiar e pentru protecția mediului ?. Un grup de cercetători au descoperit faptul că bradul artificial nu protejează mediul, ci chiar îl agravează prin emisiile de carbon la momentul producerii. Da, poate fi o intenție de a nu mai tăia din pădure însă este pe departe o soluție de protecție a mediului. Pe de altă parte, în ultimii ani chiar spre acest business multe pepiniere s-au luat ființă. Fie că puieții sunt în ghiveci, iar ecologiștii merg în pădure sau în zonele verzi apropiate lor și îi plantează sau alții cetățeni care pur si simplu îi preferă tăiați, nici pe dânșii nu îi putem condamna. Mulți dintre ei fac o mare bucurie copiilor practicând acest ritual de ajun. Este adevărat că după ce trec sărbătorile oamenii sunt nevoiți să se descotoresească de ei. Iar această descotorisire se face în general la punctul de gunoi menajer public (container). Spiritul dânșilor civic este unul de apreciat însă ne punem întrebarea oare nu pot valorificați ?.
Însă această valorificare nu o poate face un cetățean de capul lui, ci o instituție publică sau chiar cei care se ocupă de colectarea gunoaielor. Deobicei, autoritățile competente de colectare a gunoaielor pe acești pomi îi duc la groapa municipală de gunoi, fără a avea o soluție sustenabilă privind această resursă. Argumentele care stau lângă urgentarea proiectării unor soluții sunt:
- considerăm că pomii de crăciun pot fi o sursă inepuizabilă anunală de generare a biomasei.
- Pomii se colecteaza după fiecare sărbătoare anuală și se toacă într-un mediu propice și se produce tăcătură lemnoasă. Practic acest deșeu va genera căldură în regimul de încălzire pe bază de biomasă. Iar gândiți-vă în fiecare comunitatea dacă s-ar colecta în mod sustenabil acești pomi ce valoare ar putea avea. (?…)
Practic procesul va fi unul de economie circulară (că și așa se tot vorbește despre asta). Business-ul cu pomii de crăciun nu va muri, oamenii vor putea face bucurii copiilor și în același timp protejând mediul. În schimb autoritățile reduc costurile la încălzire, protejează mediul și pot creea chiar și locuri de muncă pentru colectare, tocare, și aprovizionare cu tocătură a sistemelor de încălzire pe bază de biomasă. Practic prin acest proces toată lumea va avea de câștigat.
Un astfel de proces sustenabil mai degrabă poate fi adoptat de către societățile de salubritate din fiecare comunitate. Un exemplu eficient de bună practică există în Sfântu Gheorghe – Covasna la societatea de salubritate TEGA care se ocupă de procesul colectării brazilor în fiecare an, în fiecare zi, timp de o lună. Astfel cantitățile colectate se transportă la centru de colectare, acestea fiind folosite ca combustibil solid, adică biomasă solidă. Ea se folosește cu succes la încălzirea spațiilor de birouri, unde sunt amplasate cazanele pe bază de biomasă.
Doar uniți și deschiși putem face schimbări.
Drd.ing. Luminița Ioana Vlaicu