Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
EXINO - Renerg

BERD lansează o schemă de împrumut pentru România vizând montarea panourilor solare pe clădiri sub formă de investiții

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a lansat un nou cadru care vizează să ajute gospodăriile românești să investească în soluții de eficiență energetică, de energie regenerabilă și de economisire a apei. Panourile fotovoltaice sunt, de asemenea, o parte a cadrului, care este primul efort serios de a sprijini dezvoltarea PV-urilor de pe acoperiș în țară.

BERD a lansat la sfârșitul lunii iunie așa-numita facilitate de finanțare a economiei verzi (GEFF) pentru România, care cuprinde 100 de milioane de euro. GEFF se bazează pe cadrul băncii care vizează să ajute gospodăriile românești să investească în soluții de eficiență energetică, energie regenerabilă și de economisire a apei.

O componentă principală a cadrului vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din România, dintre care majoritatea au fost construite între anii 1960 și 1990 cu izolație termică foarte scăzută. Prin urmare, noua facilitate de finanțare este un instrument care permite accesul la finanțare în scopul investițiilor în eficiența energetică.

Totuși, un purtător de cuvânt al BERD a declarat pentru revista PV (Panouri Fotovoltaice) că noul cadru include, de asemenea, măsuri pentru instalațiile fotovoltaice solare.

Mai exact, purtătorul de cuvânt a spus că o gospodărie din România poate împrumuta o investiție fotovoltaică rezidențială pentru sisteme care îndeplinesc criteriile tehnice de eficiență electrică de cel puțin 14%. Aceste criterii respectă standardele de performanță ale GEFF pentru tehnologiile eligibile.

În plus, BERD a adăugat că „un producător, furnizor sau instalator de PV pentru clienții rezidențiali poate lua un împrumut de afaceri dacă este determinat să fie eligibil din punct de vedere tehnic după o evaluare gratuită a consultantului angajat ca parte a GEFF”.

Este important de subliniat însă că deciziile specifice privind împrumuturile sunt luate de instituțiile financiare participante (de exemplu, băncile) în cadrul GEFF. În prezent, singura instituție care participă la acest cadru este Banca Transilvania. Cu toate acestea, cu sprijinul BERD, se așteaptă ca mai multe bănci din România să dezvolte produse de economie ecologică care să se potrivească cel mai bine nevoilor clienților.

Primul efort serios pentru PV pe acoperiș în România

Noul cadru românesc din partea BERD este important deoarece este singurul efort care există în prezent în țară pentru dezvoltarea acoperișurilor PV.

România are acum un sistem de contorizare netă sau de consum propriu. Ca urmare, orice surplus de energie generat de sistemele fotovoltaice instalate prin intermediul BERD nu poate fi injectat în rețea. Energia electrică generată poate fi utilizată numai pentru consum propriu.

Pentru ca unitatea electrică să injecteze energie în rețeaua electrică, trebuie să aibă o licență de producător de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ceea ce este complicat să se obțină în România, a declarat Andrei Dungaciu de la Asociația Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA). O soluție este de a stoca orice acumulator în exces generat de panourile fotovoltaice de uz casnic la baterii, a declarat Dungaciu revistei pv.

În prezent, unitățile de stocare a bateriilor nu sunt incluse în lista tehnologiilor eligibile GEFF, dar BERD scrie că „selectorul de tehnologie este o listă deschisă, iar adăugarea elementelor eligibile din punct de vedere tehnic este gratuită. Dacă știți despre un element care îndeplinește aceste criterii tehnice, dar nu este încă pe listă, îl puteți adăuga „și oferă un link pentru a face acest lucru. Prin urmare, cadrul BERD poate permite foarte mult împrumuturi pentru spațiile de depozitare.

În ansamblu, conform cifrelor oficiale publicate de operatorul de rețea Transelectrica al țării, România a avut o capacitate cumulată instalată de PV de 1371.521 MW la 1 ianuarie 2017, care constă în plante montate pe sol la scară largă.

Sursa: https://www.pv-magazine.com/2017/07/06/ebrd-launches-loan-scheme-for-rooftop-solar-in-romania/

No Comments Yet.

Leave a comment